marți, 21 ianuarie 2014

Prezentarea localitatii

Suprafata: 30 kmp
Populatie: 287480
Gospodarii: 95217
Nr. locuinte: 99655
Nr. gradinite: 23
Nr. scoli: 25
Nr. licee: 9
Asezarea geografica:
Situat in partea de sud-vest a Bucureştiului , cu prelungiri in zona judeţului Ilfov, care conduc spre oraşele Giurgiu si Alexandria, Sectorul 5 se invecinează la Est cu Sectorul 4, la Nord cu Sectoarele 1 şi 3 , şi la Vest cu Sectorul 6. Pornind ca şi celelalte sectoare exact din centrul capitalei, respectiv Piaţa Unirii, sectorul 5 conturează şi el o parte din desenul unei flori cu şase petale care se deschid spre toate punctele cardinale. Relieful plat de câmpie este străbătut in zona nordică de o porţiune a râului Dâmboviţa , care avea pe malul ei drept Dealul Mihai Vodă ( cunoscut sub numele de Dealul Spirei sau Dealul Arsenalului ) unde işi avea sălaşul zona istorică a capitalei dominată de străvechea Mânastire Mihai Voda , monument emblematic al Bucureştiului .Tot in partea nordică a Sectorului 5 se află Dealul Cotrocenilor, odinioară acoperit de intinsele păduri ale Vlăsiei, de livezi şi de culturi de vită de vie care se prelungeau pană spre Dealul Patriarhiei Radu Vodă, Dealul Vacărestilor si actuala Şosea a Viilor, alcătuind renumita " Podgorie a Bucureştiului "
Activitati economice principale:
10470 agenţi economici
Obiective turistice:
Unul dintre edificiile preţioase ale Sectorului 5 care a rezistat timp de secole seismelor, focului şi năvălirilor duşmane, fiind sacrificat in 1984, de ambiţia nefasta a unui conducator megaloman, a fost Biserica mănăstirii Cotroceni , ridicata intre anii 1679 – 1681 de domnitorul Serban Cantacuzino. Biserica , purtand hramul Maicii Domnului . Biserica facea parte din complexul caselor domneşti in care au locuit de-a lungul timpului ctitorul Serban Cantacuzino, Constantin Brâncoveanu , Alexandru Ioan Cuza. In anul 1893, casele domneşti sunt refacute, alături fiiind ridicat Palatul Regal CotroceniPARCURI:
Evenimente locale:
Revelion - Romexpo
Festivităţi anuale de premiere a elevilor olimpici.
Oficierea slujbei de inviere la biserica Lira din Calea 13 Septembrie nr. 209:
Eveniment unic in Bucureşti, care implică inchiderea circulaţiei pe strada Sebastian, amplasarea de scaune pentru enoriasi (10000 locuri), amenajarea scenei pentru oficierea slujbei etc.
Ziua Internaţională a Copilului şi "Copiii cred in Moş Nicolae"
Spectacole oficiate de către copiii din sectorul 5. Toţi copii din gradiniţe (aprox. 55000) primesc cadouri.
"Craciunul la Romexpo"Eveniment dedicat tuturor angajaţilor din unitaţile de invăţamânt din sector (3.500 persoane) şi tuturor elevilor de liceu (13.000 elevi).
Spectacole dedicate zilelor de 1 MAi, 2 Mai, 1 Iunie, Craciun, in aer liber - Piaţa Constituţiei, Parc Izvor si Parc Sebastian.
Proiecte de investitii:
Reabilitare străzi